Tere tulemast Põlvamaa turismiportaali!

Maitsev maa

Põlvamaa on rikas oma rohelise elulaadi poolest. Puhtas looduses kasvab ikka puhas toit, mistõttu on Põlvamaal tugevad põllumajandus-ja toidutraditsioonid. Siinne toidukultuur seob Setu-ja Võrumaa pärandi, kohalikud metsasaadused ning puhtad põlluviljad.

2009 aastast alates saavad Põlvamaal toodetud kvaliteetsed tooted tunnuse "Rohelisem märk". Märgiga tähistatatud toidukaupu ja mahetooteid leiab Põlva Talupoest, Toiduaidast ning Edu Keskuse toidupoest.

Põlvamaa linakasvatamise traditsioonid ulatuvad kaugele minevikku. Kaheksakümnendate aastate lõpul kasvatati Eestis lina 4000 hektaril, millest 1000 hektarit moodustasid Põlvamaa linapõllud. Linatootmise meka tänapäeval on Mooste. Linast toodetakse siin linaõli ja linajahu, milledel on tervise seisukohalt kulla väärtus - nimelt sisaldab linaõli hulgaliselt organismile vajalikke oomega-3 rasvhappeid ning linajahu kiudainesisaldus on 800 korda suurem kui mistahes teisel taimejahul.

Oled Sa näinud, kuidas õitseb tatar? Zerna talu tatar on kuum kaup ökopoodides ja laatadel. Siit talust saab tatra kätte valgena, sest seda ei kuumutata, vaid kooritakse. Nii jäävad kõik head ained tera sisse alles. Zerna talus käib kõik mahedalt: kasvatatakse maheteravilja, tehakse mahejahusid ja maheküpsetisi.

Niisiis, kui Sa siinkandis ringi liigud, siis külasta võimalusel väikeseid tootmistalusid ja osta koju kaasa mett, õunu, maamune, taimeteesid, juustu või küpsetisi.

Paljudes toidukohtades on au sees kohalik tooraine ja traditsioonilised retseptid. Pesa restoranis pakutakse kohalikust toorainest valmistatud Omakandi Roogasid, Kiudoski Restoraanis on au sees Peipsi koha ja Räpina lammas, Seto Tsäimajas kostitatakse ehtsate seto roogadega ning Tillu Kodukohviku kodune olemine peegeldub ka seal pakutavates toitudes.

Atraktiivsed külastuskohad Põlvamaal