Uudised

Eesti Maanteemuuseum tähistab ajaloolise ülevaatega vanavanemate päeva
2022-09-06 14:40:00

Eesti Maanteemuuseumil on heaks tavaks saanud tähistada suurema ettevõtmisega vanavanemate päeva, kus sel aastal keskendutakse nii minevikule kui olevikule ja nähakse tulevikutrende liiklemises – vaatame järele, kuidas me siia punkti jõudnud oleme.

Sel päeval keskendume tulevikutehnoloogiatele ja juba olemasolevatele alternatiivsete kütustega sõitvatele liikumisvahenditele. Meie juures näeb nii elektriauto ajalugu. Vaatme autosid ja muid liiklemisvahendeid, mille mootorites tiksub lisaks bensule või dislale ka muid säästvamaid jõuandjaid.

Sel aastal lööb vanavanemate päeval kampa ka Karilatsi Vabaõhumuuseum, kus kaetakse perra, kuidas käis õppimine vanavanemate ajal või kui palju erineb vanaaja kool tänapäeva koolist.

Kella 12 paiku on maanteemuuseumis  plaanis arutelupaneel, milles on lubanud osaleda Indrek Koemets politseist, Janar Taal transpordiametist, Alan Vaht kütuste ja energeetika spetsialistina, tagasivaatava perspektiivi loob Andres Seene maanteemuuseumist ning arutelu modereerib muuseumi komunikatsioonijuht Indrek Sarapuu.

Paneelis arutame, kas auto sõidab maanteel edaspidi ise või vajab juhti? Millised maanteed meie ümbruses tekivad? Uurime, kas vanaemal või vanaisal on paslik kihutada punktist A punkti B eletritõuksiga või on see  kohatu? Küsime, kas see ongi tulevik? Või on see olevik?  Millise maailma jätame oma lastelastelastele? Millele tuleb juba nüüd liiklusohutuses tähelepanu pöörata? Arutelust tehakse ka ülekanne sotsiaalmeediasse.

Maanteemuuseumis on tavapäraselt kohal vanaautod ja liikuvvahendid autoklubilt Levatek ja muud põnevad tegevused. Ka aaretejaht lastele on kavas.

Kõige märgilisem sündmus on aga see, et saame oma silmaga näha, milline näeb välja vesinikauto. Arvatavasti on see esimene kord, kui Põlvamaale saabub päris ehtne vesinikujõul liikuv sõiduauto Toyotalt, mille aitas meieni toimetada koostöös Tartu Näituste Motoshowga Toyota Amservi esindus.

Päeva lõpetab aga soe ja südamlik, kohalike suure lemmiku Kait Tamra kontsert.

Karilatsi muuseumi ja Eesti Maanteemuuseumi vahel sõidab sel päeval ka siinkanndis juba tuttav ja omaks võetud Peetrikese rong Taevaskojast.

Varu aega, lapsed ka lapselapsed kaasa ja tule veeda üks kaunis pühapäev Eesti Maanteemuuseumis ja Karilatsi Vabaõhumuuseumis. Tule Postiteele!

Foto: Reigo Teervalt

Lisainfo:

Indrek Sarapuu
EMm-i turundus- ja kommunikatsioonijuht
+372 5802 4709

eu